V neděli 26. května 2024 v 18:00 jsme se zapojili společně s kopci, vodou, radostí z tance a náhodnými kolemjdoucími do oslavy 110 od narození Franka Manninga.

Děkujeme všem zúčastněným a především Markétce Čekanové za parádní akci!

Malá ochutnávka od ostatních

Pár volně dostupných videí z dalších zapojených komunit. Celé video přidáme, až bude uvolněno hlavními pořadateli.


Swing On In Gold Coast and Mullumbimby, Australia
Brisbane
Valmez
Zlín
Opava
Devon, UK

další

Tisková zpráva od Markétky Čekanové ze začátku května:

Letos uplyne 110 let od narození a 15 let od úmrtí Frankieho Manninga. Proto vznikl nápad uspořádat v neděli 26. května, ve Světový den Lindy Hopu, Shim sham flash mob všude, kde jsou swingové komunity. V 18 h místního času se tedy za zvuků písně Tain’´t What You Do na veřejných prostranstvích dají do tance všichni, kdo známý swingový chorus Shim sham ovládají.

Iniciativa vzešla z Plzně a její autorkou je zdejší tanečnice a lektorka Markéta Čekanová. Její myšlenka se rozšířila nejen po celé České republice, ale doslova po celém světě.

Z českých swingových komunit se zapojí tanečníci v Chebu, v Plzni, v Praze, Liberci, Pardubicích, Jeseníku, Opavě, Ostravě, Valašském Meziĭíčí a v Brně .Zezahraničí v tuto chvíli víme o Bangkoku, Lonně, dánském Bergenu, australském Brisbanea Gold Coast, francouzském Mulhouse nebo o komunitách v Německu, Polsku či Maďarsku. A opravdu velkou radost máme ztoho ,že se připojíi poslední Frankieho partnerka Judy Pritchett a swingová komunita kolem ní,” vypočítává Markéta Čekanová, kde všude se Shim sham flash mob uskuteční. Protože se bude konat vždy v 18 h místního času, oběhne postupně celou zeměkouli jako lavina.

Kdo byl Frankie Manning?

Narodil se 26. května 1914 v Jacksonville na Floridě. Byl tanečník, instruktor a choreograf a je považován za jednoho ze zakladatelů Lindy Hopu, nejznámějšího swingového tance. Ve 30. letech 20. století často navštěvoval newyorský klub Savoy, kde se Lindy Hop tančil, a nakonec se stal tanečníkem v elitním a prestižním „Kat’s Corner“, což byl koutek tanečního parketu, kde se konaly improvizované exhibice a soutěže. V roce 1935 nejlepší tanečníci Lindy Hop vytvořili profesionální skupinu Whitey’s Lindy Hoppers a objevili se i v řadě filmů. Po druhé světové válce vytlačily Lindy Hop z parketů nové taneční styly. V 80. letech se však tento tanec vrátil a s ním se do povědomí vrátil i Frankie Manning. Ve věku 75 let se Manning stal spoluautorem broadwayského muzikálu Black and Blue, za který v roce 1989 obdržel cenu Tony. V roce 2000 získal od National Endowment for Arts cenu National Heritage Fellowship, která je nejvyšším oceněním Spojených států v oblasti lidového a tradičního umění. Frankie Manning zemřel 27. dubna 2009 na Manhattanu ve věku 94 let.

Co je Shim sham?

Shim sham je tradiční swingový chorus, tedy taneční sestava, která se tančí na jednu konkrétní píseň a znají ji všichni tanečníci swingu na celém světě. Podobných chorusů existuje celá řada, ale Shim sham je z nich nejznámější.