Tancujeme swing na jesenicku

V rámci propagace swingových tančíren jsme se dvakrát objevili v Jesenickém týdeníku. Následuje článek z 12. listopadu 2019.

Radost z pohybu, možnost tančit v každém věku, improvizace, příjemná komunita – to vše s sebou nese tancování swingu. Obvykle do rodiny swingových tanců bývá zařazován Lindy Hop, Charleston, Collegiate Shag, Balboa, Jitterbug, East Coast Swing, West Coast Swing, Jive, Boogie-Woogie ale také Rock’n’Roll.

Swing k nám přišel v období První republiky. Za protektorátu bylo jeho tancování zakázáno, neboť pochází ze Spojených států. V posledních letech zažívají swingové tance z období 20. – 40. let 20. století znovuzrození po celém světě. Přichází také zpět do našeho kraje. Bývají například viděny na prázdninových workshopech v Račím údolí organizovaných Štěpánem & Áňou z Prahy, které se konají pravidelně od roku 2016. Swingová a jazzová hudba zní na koncertech pořádaných Zdenkou Morávkovou tamtéž. Také 25. reprezentační ples Města Jeseník a PLL, a.s. se nesl v duchu První republiky.

Při stěhování do Jeseníku jsme si přivezli také chuť tancovat. Swing je totiž pro svou uvolněnost a příjemnou atmosféru lehce návykový. Pod hlavičkou Swing Hills jsme plni napjatého očekávání uspořádali v neděli 28. července v Račím údolí Seznamovací workshop. Přijdou? Nepřijdou? K naší radosti dorazilo několik nadšených párů. Na promenádě u Hudebního altánu PLL při tančírnách pod širým nebem se s námi v rytmu Lindy Hopu pohupovalo stále více nadšených párů. Přidávali se také náhodní kolemjdoucí. V úvodní půlhodince se seznamovali se základními kroky, aby poté mohli protancovat celý večer. Nastupující chladné počasí si vynutilo přesun do restaurací, kde tančíme převážně ve středy každý lichý týden. Místa, kde tančíme, střídáme. Co však zůstává, je seznámení se základními kroky v úvodu tančírny. S přítelkyní swingujeme teprve krátce a nemáme ambice býti lektory. Na sobotu 9. listopadu jsme tedy do Jeseníku pozvali zkušeného lektora z olomouckých Swingstones. Humornou formou naučil již stovky párů tančit swing s elegancí a lehkostí. Srdečně zveme zájemce z řad veřejnosti na workshop pro začátečníky. Bližší informace a přihláška jsou k dispozici na www.swinghills.eu.

Rádi se vámi podělíme o radost z pohybu a pohodovou atmosféru, kterou zdejší rozrůstající se komunitě nadšenců, přináší večery protancované v rytmu swingu.

Těšíme se na Vás.
za Swing Hills, Martin Lomáz

Náš cíl

Nejsme taneční studio ani nemáme ambice býti lektory.

Přestěhovali jsme se do Jeseníku. Chceme i  v Jeseníkách a Rychlebkách nadále tančit pro zábavu na pravidelných tančírnách s báječnými lidmi kolem sebe.

Rádi se s Tebou podělíme o základní kroky a radost ze swingových tanců.

S w i n g H i l l s

 

Tancujme swing v Jeseníkách a Rychlebkách.

 

Chci swingovat...Nabídka spolupráce