Kde se vzal swing?

Swing – to je celá rodina tanců. Obvykle do ní bývá zařazován Lindy Hop, Charleston, Collegiate Shag, Balboa, Jitterbug, East Coast Swing, West Coast Swing, Jive, Boogie-Woogie ale také Rock’n’Roll.

Jak je patrno z diagramu Davida Dreysdale (Lindy Hop; 2012) tanec Lindy hop nevznikl zničeho nic, ale postupně se vyvinul.  Amerika na počátku 20. století nejen poslouchala jazz, ale také na něj tančila, jak jsme mohli vidět v muzikálu Chicago. V zaběhnutých tanečních školách se vyučoval valčík, foxtrot,… A tu 12. března roku 1926 v  Harlemu otevřel Jay Faggen moderní taneční klub – Savoy Ballroom, kde současně mohli tančit „bílí i barevní“. Běloši se chodili dívat, jak černoši tančí a soutěží mezi sebou.

Savoy Ballroom, Harlem, N.Y.

Odkud pochází jméno Lindy Hop? Dle jedné z verzí se v sále tančírny Savoy reportéři zeptali místního tanečního nadšence, „Jak se vlastně ten tanec jmenuje?“ George „Shorty“ Snowden zahlédl na titulní stránce novin nadpis týkající se prvního sólového přeletu Atlantiku, kterému se říkalo Lindbergův skok, a odpověděl: „Lindy Hop“.

V roce 1935 zakládá Herbert „Whitey“ White skupinu profesionálních tanečníků zvanou Whitey’s Lindy Hoppers. Do skupiny vybral ty nejtalentovanější. Ve dne trénovali taneční prvky a choreografii. V noci tančili pro široké publikum. Tato skupina se objevila ve filmech jako Day At The Races; Hellzapoppin‘; Manhattan Merry-Go-Round; Radio City Revels; Big Apple (aka Jittering Jitterbugs) (1937); Hot Chocolates (Cottontail). Podnikla zájezdy po U.S.A., Evropě i Austrálii, kde tančila a učila Lindy Hop. V roce 1942 jsou mužští členové povoláni do II. světové války. Seznam členů je uveden na: https://en.wikipedia.org/wiki/Whitey%27s_Lindy_Hoppers

V říjnu 1958 se bohužel proslulá tančírna Savoy Balroom navždy uzavírá. Navzdory mnohým protestům je na jaře zbourána, aby uvolnila místo bytovému komplexu. Její zašlou slávu připomíná pamětní deska, kterou 26. května 2002 nechali na Lenox avenue mezi 140th a 141st Streets umístit Frankie Maning a Norma Miller – bývalí členové Whitey’s Lindy Hoppers.

Znovuzrození Lindy Hopu

V 80. letech na tanečních parketech převládalo DISCO. Swing tančily jen hrstky nadšenců. Díky neuvěřitelné shodě okolností se současně objevilo několik skupin, které chtěli prozkoumat kořeny swingového tance. (Ze Spojených států to byli Steven Mitchell and Erin Stevens; švédští the Rhythm Hot Shots a britští the Jiving Lindy Hoppers.) V New Yorku našli několik žijících členů Whitey’s Lindy Hoppers. Al Minns, Norma Miller, a Frankie Manning jim vysvětlili, že Lindy Hop není jen o rychlých pohybech, efektních skocích, akrobacii, ale dá se tančit také na pomalou hudbu.
Na základě tohoto setkání začal v roce 1986 Frankie Manning ve věku 72 let znovu učit swing po celém světě.  Tento Ambasador Lindy Hopu vyučoval ještě ve svých 86 letech.

LindyHop.cz

Mnohem podrobnější informace přehledně publikovali  na stránkách LindyHop.cz Kačka a Radek Fojtů z Hranic na Moravě.

S w i n g H i l l s

 

Tancujme swing v Jeseníkách a Rychlebkách.

 

Chci swingovat...Nabídka spolupráce